Jaro klepe na dveře

2024 / březen Autor: Sdružení Veleta, z.s.

obrázek

Jaro konečně dorazilo a s ním i čas svléknout zimní kabáty a ohlédnout se za uplynulými měsíci. V našem zařízení se začátek roku nesl v duchu neutuchající energie a snahy o rozšíření obzorů.

Již v lednu jsme navštívili Romské muzeum v Brně-Cejlu, kde jsme se s klienty ponořili do historie, zvyků a tradic. Exkurze byla obohacena o poutavý výklad průvodce, který nám přiblížil život Romů v minulosti i v současnosti. Klienti se aktivně zapojili do diskuse a sdíleli své vlastní zkušenosti a předsudky.

V dalších týdnech jsme se vydali do obory v Kohoutovicích, kde se klienti aktivně zapojili do pohybových aktivit, poznávání jarních rostlin a zdolali naučnou stezku. Odměnou za jejich snahu jim pak byla sladká tečka v oblíbené kohoutovické cukrárně.

Na začátku března jsme zavítali do pavilonu Anthropos v Pisárkách, kde se klienti seznámili s novou expozicí Člověka vzpřímeného a dozvěděli se o tehdejší vegetaci a přiblížila jim život pravěkých lidí a jejich fascinující vývoj. Klienti s velkým zájmem sledovali rekonstrukce pravěkého osídlení a nástrojů. Exkurzi doplňovala i interaktivní část, ve které si klienti mohli vyzkoušet výrobu pravěkých nástrojů.

Konec března se v našem domově tradičně nesl v duchu jarního úklidu. I letos se klienti s vervou pustili do práce na zahradě, aby ji připravili na příchod jara.
Práce zahrnovala hrabání listí, které se nahromadilo během zimních měsíců. Klienti s chutí pracovali a brzy se jim podařilo zahradu zbavit nepořádku. Nasbírané listí pak ekologicky zlikvidovali.

Jaro v našem domově neznamená jen probouzející se přírodu, ale i čas bilancování a oslav společných zážitků. Začátek roku byl nabitý aktivitami, které klientům pomohly rozšířit obzory, aktivně se zapojit do dění a prohloubit vzájemné vztahy. Jsme si vědomi, že smysluplný život se skládá z maličkostí, a proto si vážíme každého sdíleného momentu a radosti z obyčejných věcí.

Těšíme se na další dobrodružství, která nám jaro přinese.

Přejít na seznam článků

 

Spolufinancováno:
logo Jihomoravského kraje logo města Brno logo obce Kohoutovice logo Ministerstva práce a sociálních věcí logo Ministerstva zdravotnictví
Naši významní podporovatelé:
KOVO-PLAZMA, spol. s r.o. ALFA-HELICOPTER, spol. s r.o. Brno Business & Style - CCB, spol. s r.o. KOMPAKT, spol. s r.o. - Českomoravská reklamní agentura Siemens ČR OHL ŽS, a.s. Baumax ČR