Veleta v barvách podzimu

2023 / listopad

Ahoj přátelé, kamarádi a spřízněné duše našeho stacionáře. Každý rok slýcháme z mnoha smutných úst kolem sebe, že léto nám dává sbohem a s nástupem října přichází čas plískanic, deště a ocelové oblohy. Zkrátka doba, kdy je nejlepší schovat se pěkně někam do tepla a pod svitem bílých zářivek statečně vydržet do Vánoc či prvního sněhu, což nám aspoň na chvíli trochu zvedne náladu. My s tím v našem stacionáři a domově však tak úplně nesouhlasíme a v následujících řádcích Vám chceme dokázat, že i podzim dokáže skrze své barvy být okouzlující. Ptáte se, jak je to možné?

No tak za prvé skončí letní sezóna, takže dospělí se vrátí zpět do práce, děti do školy, ale přitom zůstane v provozu spousta turistických zajímavostí, kam se dá vyrazit, a zároveň se vyhnout davům. Za druhé se mírně ochladí, takže zdravou procházku po krásách Brna nebo Jihomoravského kraje zvládnou i ti, kteří v horkých teplotách prázdninových měsíců někdy ztrácí dech. V neposlední řadě se pak v žádném jiném období roku nemůžete kochat tak pestrým pohledem na přírodu kolem sebe, i když je to prchavé a trvá jen pár týdnů. O to je to vzácnější.

Tak copak jsme to zažili ve zmíněných měsících? Začnu výlety po krásách Brna, protože díky doznívajícím letním teplotám jsme mohli ještě v říjnu při pěší procházce navštívit brněnskou přehradu či oboru Holednou s nově zbudovanou rozhlednou, kde jsme cestou do kopce otestovali svou fyzickou kondici a zdravé plíce. Přežili všichni a každý svým vlastním tempem dosáhl kýženého vrcholu či vytyčené trasy. Během toho jsme se mnohokrát vydali na krátké procházky v okolí stacionáře, protože Kohoutovice jsou čtvrť malebná skýtající spoustu krásných míst a možností.

Navštívili jsme Knihovnu Jiřího Mahena, hospůdky s lahodnou kofolou nebo jsme v rámci těchto minivýprav trénovali nákupy v místních obchůdcích. To vše proto, abychom se o sebe dokázali postarat bez cizí pomoci. Hlavní bylo neustále udržovat dobrou náladu, ve které, jak je známo, se skrývá zdravý duch. Samostatnou kapitolou našich externích programů pak byly exkurze na zajímavá místa, kam se člověk běžně nedostane, a přitom je má neustále na očích.

Starobrno - je jasné, že ne každý holduje pěnivému zrzavému moku s bílou čepicí, ale vidět naživo a zblízka proces, jakým se pivo vyrábí, lákalo většinu z nás. Navštívili jsme proto největší brněnský pivovar a s velmi příjemným odborným výkladem jsme mohli, v přeneseném slova smyslu, nahlédnout až tzv. do kuchyně sládkovských mistrů. Během prohlídky nám bylo vysvětleno vše od přivezení základních surovin, přes zpracování a vaření, až po následné balení pro žíznivé zákazníky. 90 minut uteklo jak voda a všichni jsme odcházeli s plnou hlavou zážitků a osvěženi ochutnávkou nefiltrovaného ležáku té nejvyšší brněnské kvality.

Přejít do fotogalerie - Pivovar Starobrno

Janáčkovo divadlo – výjimečným kulturním dobrodružstvím pro nás v rámci našich externích akcí byla návštěva Janáčkova divadla, jakožto hlavní operní scény Jihomoravského kraje. Díky výborné organizaci kolegy Tomáše Makovského jsme mohli nahlédnout do zákulisí pravého kulturního stánku, který nás překvapil svou monumentálností. Při prohlídce jsme si naplno uvědomili, kolik úsilí mnoha šikovných lidí různých profesí stojí za výsledkem, který sledujeme se zatajeným dechem na jevišti. Bonusem pak byl velmi přívětivý přístup mladých průvodců s divadelním vzděláním, kteří pro nás zorganizovali spoustu doprovodného programu a soutěží. Klienti si tak mohli zkusit nácvik operního zpěvu včetně správného dýchání, obléknout si kostýmy ze známých představení nebo si vyrobit vlastní papírový návrh herce. I díky tomu jsme odcházeli s úsměvem na tváři a s úctou ke všemu, co jsme uvnitř Janáčkova divadla viděli.

Přejít do fotogalerie - Prohlídka Janáčkova divadla

Stadion EDEN – jelikož jsme chtěli, aby zájmové rozložení našich exkurzí bylo co nejpestřejší a nejspravedlivější, nesměli jsme v žádném případě zapomenout na sport. A jelikož jsme organizace nebojácná, vydali jsme se hned na pomyslný vrchol naší české sportovní scény, a to přímo do srdce pražských Vršovic, kde na tamním stadionu sídlí přední fotbalový klub SK Slavia Praha. Výlet to byl celodenní, absolvovaný automobily a proložený skromným obědem, ale odměnou za delší cestování se nám stala více než hodinová prohlídka fotbalového svatostánku našeho předního prvoligového klubu s nadšeným komentářem jeho dlouholetého kustoda. Prohlédli jsme si všechny poháry, tituly a úspěchy SK Slavia Praha a prošli si zázemí stadionu včetně trávníku, kde se konají ty největší fotbalové bitvy. Na konci jsme si pak v místním fanklubu mohli zakoupit mnoho památečních předmětů, které nám připomínali návštěvu v hlavním městě. Zpět jsme se pak vraceli s radostí a hrdostí nad tím, že i v tak maličké zemi, jako je ta naše, může existovat tak úspěšný sportovní celek, který budí respekt celé Evropy.

Přejít do fotogalerie - Výlet na stadion Slavie Praha

Prodejní den – další akce má výjimečně jiný charakter než ty předchozí. Na rozdíl od externích exkurzí, kdy se klienti byli kochat úspěchy a uměním někoho jiného, jsme se poslední listopadový den rozhodli, že na oplátku uspořádáme akci, kdy se budeme prezentovat my. Přijít mohl kdokoliv a byl pro něj připraven doprovodný program reprezentovaný komentovanou prohlídkou stacionáře s popisem historie i aktuálním posláním naší organizace. Tyto prohlídky velmi profesionálně prováděli kolegové Veronika Pancnerová a Tomáš Makovský, kteří každého návštěvníka seznámili s prostředím a zázemím sdružení Veleta.. Hlavním bodem pak byla možnost zakoupení výrobků, zhotovených klienty stacionáře a domova pro osoby se zdravotním znevýhodněním, kteří v rámci procvičování pozornosti, soustředění a jemné motoriky pracují s korálky, vlnou, barvami a pedigem (druh proutí). Pod jejich šikovnými rukami tak vznikají šperky, obrazy, koláže, koberce či košíky a ošatky, které udělají dekorační radost v jakékoliv domácnosti. Bonusem pak bylo osobní setkání s umělci, tedy fakt, že klienti byli přítomni u prodeje výrobků, aby sami prezentovali svá díla. Celá akce se nesla ve veselém a velmi pozitivním duchu, kdy hlavním cílem bylo, aby každý návštěvník odcházel s úsměvem na rtech, ať už zakoupil daný výrobek či nikoliv. Je však potřeba neskromně podotknout, že málokdo odešel z našeho sdružení zcela s prázdnou.