Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.

2009 / říjen

obrázek

V úterý 27. října 2009 jsme uspořádali Den otevřených dveří ve Stacionáři Veleta. Stalo se tak poprvé během téměř dvouletého fungování sdružení i vůbec poprvé v historii stacionáře. Veřejnosti byly přístupné oba provozy - Denní stacionář i Domov pro osoby se zdravotním postižením.

I když oficiální zahájení akce bylo stanoveno na desátou hodinu, již půl hodiny předtím začali přicházet první návštěvníci. Krátce po desáté dopolední promluvila předsedkyně sdružení Hana Macháčková již před zaplněnou jídelnou stacionáře. V krátkém projevu shrnula úspěšné dva roky fungování organizace a popřála návštěvníkům příjemně strávený den. Poté před návštěvníky předstoupila děvčata z našeho divadelního a filmového souboru Kolovrátek a pod vedením pracovníků Pavlíny Skopalové a Petra Škrance předvedli divákům krátké pásmo židovských tanců na původní hudbu. Po představení následovala již samotná prohlídka prostor Denního stacionáře i Domova, kterou po skupinkách organizovali pracovníci Stacionáře. Návštěvníci měli k dispozici i drobné občerstvení.

Kdo nestihl zahájení, přišel sice o taneční vystoupení klientek, nikoliv však o možnost prohlídky s "průvodcem". Vždy když dorazila skupinka návštěvníků, nebo i jednotlivec, našel se ochotný pracovník, který hosty provedl a zodpověděl často velice zasvěcené dotazy. Pracovníci, kteří zrovna nikoho neprovázeli se věnovali klientům - v Denním stacionáři byl normální provoz - nebo pouštěli zájemcům filmy, které jsme s Kolovrátkem v uplynulých třech letech natočili. V terapeutické dílně vzbudily pozornost návštěvníků výrobky klientů určené k prodeji. Jak konstatovala při hodnocení akce vedoucí dílny pracovnice Milena Rojtová, výrobky, zejména košíky z pedigu, "šly docela na odbyt".

Pracovníci pověření propagací DOD oslovili naše spřátelené organizace, sponzory, dodavatele materiálu do terapeutické dílny, odběratele výrobků a samozřejmě rodiny klientů a mnoho dalších lidí. Jeden termín nemůže nikdy vyhovovat všem, takže ne všichni zájemci se mohli dostavit. Přesto můžeme považovat za úspěch, že místnostmi stacionáře prošlo mezi desátou a čtrnáctou hodinou více než šedesát návštěvníků.

A kdo nás tedy všechno navštívil?

Žáci speciálních škol z Kociánky s doprovodem, klienti obdobných zařízení jako jsme my - ÚSP Neumanova a DOZP Tereza, dále pracovnice brněnského Centra sociálních služeb, které provozuje obě předchozí zařízení, členky Ženského vzdělávacího spolku Vesna, pedagožky z Pedagogické fakulty MU a mnoho rodičů a dalších rodinných příslušníků našich klientů. Radost jsme měli také z toho, že cestu k nám našlo i několik bývalých klientů. V odpoledních hodinách dorazili žáci 6. třídy z (běžné) Základní školy Chalabalova v Kohoutovicích s pedagogickým doprovodem. Děti přinesli našim klientům drobné dárečky a my jim na oplátku pustili náš komediálně laděný film Zámecký příběh.

Pokud jste náš Den otevřených dveří nestihli, nevadí. I když stejnou akci hned tak pořádat znovu nebudeme, navštívit nás můžete kdykoliv. Nezavíráme se před světem a už vůbec ne před dobrými lidmi!

Fotogalerie

foto č.1: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.2: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.3: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.4: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.5: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.6: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.7: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.8: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.9: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.10: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.11: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.12: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.13: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.14: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.15: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.16: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.17: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.18: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.19: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.20: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.21: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.22: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.23: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.24: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.25: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.26: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.
foto č.27: Den otevřených dveří Sdružení Veleta, o.s.

Přejít na seznam článků

 

Spolufinancováno:
logo Jihomoravského kraje logo města Brno logo obce Kohoutovice logo Ministerstva práce a sociálních věcí logo Ministerstva zdravotnictví
Naši významní podporovatelé:
KOVO-PLAZMA, spol. s r.o. ALFA-HELICOPTER, spol. s r.o. Brno Business & Style - CCB, spol. s r.o. KOMPAKT, spol. s r.o. - Českomoravská reklamní agentura Siemens ČR OHL ŽS, a.s. Baumax ČR